Dziś mam dla Was przepis na trochę zdrowszą wersję ciasta marchewkowego. Bez cukru i w mojej wersji również bez mąki, którą zastąpiłam zmielonymi otrębami. Inną opcją jest zastąpienie zwykłej mąki dużo zdrowszą mąką orkiszową. Wyjdzie tak samo smacznie.
Ciasto jest dość wilgotne, lekko piernikowe i słodziutkie. Pycha!
czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12
Składniki:
- 3 spore marchewki utarte na tarce o małych oczkach
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki (ja dodałam zmielone na mąkę otręby)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka posiekanych orzechów (u mnie miks orzechów włoskich i nerkowca)
- 2/3 szklanki rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Jajka miksujemy i dodajemy do nich mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy olej kokosowy, miód, marchewkę i wiórki. Miksujemy.
Na końcu dosypujemy orzechy i rodzynki. Mieszamy.
Przekładamy ciasto do przygotowanej keksówki i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni.
Sprawdzajcie ciasto patyczkiem – będzie gotowe, kiedy patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy.
Smacznego!
Dodaj komentarz