Lżejsza wersja tradycyjnego ciasta czekoladowego.
Przyjaciel wszystkich będących na diecie i odmawiających sobie kulinarnej rozpusty.
Od razu zaznaczam, że jeśli kochacie słodkości ponad wszystko, to ciasto najprawdopodobniej nie podbije Waszych serc. Mówiąc wprost, jest umiarkowanie słodkie. W ramach ulepszania, można dodać do niego 1-2 łyżki słodziku w proszku, albo trochę stewii.
Ja jednak zostanę przy smaku mocno gorzkiej czekolady.
czas przygotowania: 45-50 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 1 keksówka
Składniki:
- 250 g czerwonej fasoli z puszki
- 1 duży, dojrzały banan albo 2 mniejsze
- 3-4 jajka (w zależności od rozmiaru)
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy/oleju
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 100 g ulubionych orzechów
Przygotowanie:
Fasolę odlewamy z zalewy, banana obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki z wyjątkiem orzechów wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy pokruszone na mniejsze kawałki orzechy i mieszamy.
Foremkę (keksówkę o wymiarach 26 x 10) wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 150 stopni.
Sprawdzajcie konsystencję patyczkiem. Ciasto będzie gotowe kiedy po wyciągnięciu nie będzie go oblepiało.
Możecie po wierzchu posypać kakao, polać czekoladą (to mniej dietetyczna opcja), albo lukrem. Hulaj dusza.
Smacznego!
Biorę:) w weekend robię:)
Do boju 🙂 ja kolejną wersję wzbogacę pistacjami.
Takie mocno czekoladowe musiało być pyszne 🙂
Było mocno smakowite 🙂
Wybitnie słodkolubni zawsze mogą się wesprzeć odrobiną konfitury wiśniowej, i wtedy cała rodzina będzie zadowolona 🙂
Szukałam właśnie przepisu na brownie! Dziękuję 🙂
Cieszę się, że pomogłam 🙂 smacznego!
Co weekend jestem teraz “zmuszana” do pieczenia tego ciacha…zrobiło furorę u mnie:)
Pyszne, szybko się robi i nawet ja go nie zepsułam
Będę robić !
Czym można zastąpić orzechy żeby się nie zamulić czekoladowością? 😉 Czy można je po prostu ominąć? Nie przepadam za bardzo za orzechami…
Spokojnie można ominąć 🙂 Ja dodałam orzechy, żeby raz na jakiś czas coś chrupnęło, ale nie jest to jeden z podstawowych składników.
Jeśli lubisz połączenie czekolady i owoców, możesz wkroić do ciasta np. jabłko.
chyba zrobię to typowo jako brownie bez żadnych dodatków 🙂 czy aromat waniliowy mogę ewentualnie zastąpic cukrem? i miód tak samo? jeśli tak to jaką ilością? wiem, że wtedy nie będzie tak zdrowo, na pewno spróbuję tej wersji bez, ale nie mam miodu w domu 😛
Akurat tego ciasta nigdy nie robiłam z cukrem, bo to mój sposób na ciężkie czasy diety 😉 ale co do zasady, jedna łyżka miodu wazy mniej więcej tyle co 2 łyżki cukru, więc około 6 łyżek cukru. Spokojnie możesz użyć waniliowego 🙂
Jednak zrobię zakupy dziś i będzie zgodnie z przepisem, ale bez orzechów i z polewą czekoladową na wierzchu 😀
I to zdecydowanie najlepsza opcja 🙂
Zrobiłam. Bardzo pyszne. Polecam!
Mniam, właśnie sobie przypomniałam o tym fasolowym “murzynku” 🙂 i chyba już wiem co będę piekła w weekend!
A Tobie Haniu SMACZNEGO 🙂