Ćevapčići (wieprzowo-wołowe).

Ćevapčići (wieprzowo-wołowe).

Zaczyna mi się powoli tęsknić do chorwackich klimatów i do pyszności znad Adriatyku. Jednym z moich najsmaczniejszych wspomnień kulinarnych z chorwackiego wybrzeża są właśnie ćevapčići, podawane w picie, z ajwarem i czerwoną cebulą. Poezja…
Prawdziwe ćevapčići przygotowuje się z baraniny, ale ponieważ nad Wisłą to ciągle mało popularne mięso, zastąpiłam je mieszanką wołowiny i wieprzowiny w proporcjach 50:50.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 duże albo 6 mniejszych

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej (może być już zmielona)
  • 300 g szynki albo łopatki wieprzowej (może być już zmielona)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 duża czerwona cebula
  • ajwar
  • po 1 chlebku pita albo bułce na osobę (zdecydowanie polecam Wam wersję z pitą)

Przygotowanie:

Mięso w kawałku mielimy dwa razy.
Do zmielonego mięsa dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Formujemy kiełbaski grubości kciuka i długości koło 6 cm.
Grilujemy z każdej strony na rumiany kolor.
Bułkę/pitę rozkrajamy, smarujemy wewnątrz ajwarem i posypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulą.

Ćevapčići (wieprzowo-wołowe).

W środek wkładamy ugrillowane ćevapčići.

Ćevapčići (wieprzowo-wołowe).

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Ćevapčići (wieprzowo-wołowe).

  1. Ania

    Chętnie bym skosztowała 🙂 Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje 🙂

    • Smak na Wspak

      To taki mój smak wakacji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.