Szukacie pomysłu na świąteczne słodkości? Dziś proponuję Wam coś bardzo przyjemnego dla oka i dla podniebienia, a jednocześnie trochę zaskakującego – choinkę z czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Nic dodać, nic ująć. Po prostu trzeba spróbować.
czas przygotowania: do 40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6-8
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- ok 200-250 g kremu orzechowego typu nutella
- szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 1 jajko
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200-220 stopni. W tym czasie przygotowujemy naszą choinkę.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy jeden płat ciasta francuskiego.
Smarujemy ciasto kremem orzechowym, a następnie posypujemy krem zmielonymi orzechami.
Przykrywamy masę czekoladowo-orzechową drugim płatem ciasta francuskiego i wycinamy kształt choinki.
Z jednego z kawałków ciasta wycinamy gwiazdeczkę.
Nacinamy brzegi cista tak, żeby utworzyły gałązki. Następnie każdą gałązkę zawijamy w spiralkę.
Smarujemy choinkę roztrzepanym jajkiem.
Przyklejamy do czubka gwiazdeczkę, którą również smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni i pieczemy przez 10-12 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz