Uwielbiam tę porę roku i pełen warzywny urodzaj! Korzystam ile się da, żeby wystarczyło na wszystkie deszczowe miesiące.
Moimi ulubionymi smakami lata są wszelkiego rodzaju obiady i sałatki z fasolką szparagową. Dziś właśnie jeden z takich przepisów.
czas przygotowania: 20-25 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2 obiadowe albo 4 jako dodatek
Składniki:
- 1 kg ugotowanej fasolki szparagowej (u mnie biała)
- 7-8 średniej wielkości pieczarek
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 mały ząbek czosnku
- 10 suszonych pomidorów odsączonych z oleju
- 4 łyżki pestek ze słonecznika/dyni
- ulubione zioła
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- ewentualnie: 100-150g sera typu feta
Przygotowanie:
W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do lekkiego zrumienienia.
Dodajemy pokrojoną w piórka albo półplasterki czerwoną cebulę. Smażymy do zeszklenia się. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dorzucamy pokrojone w paseczki pomidory i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę.
Chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Fasolkę podajemy ciepłą albo zimną. Przed podaniem posypujemy pestkami dyni/słonecznika i ulubionymi ziołami.
Jeżeli wybraliście wariant z fetą, to dodajcie ją do schłodzonej sałatki.
Smacznego!
Dodaj komentarz