Przyznajcie się, kto ma wolne? Gotujecie w takie dni więcej? Ja tak. I często sięgam po trochę mniej codzienne składniki. Na przykład krewetki. Kiedyś zupełnie ich nie poważałam, ale podróże odczarowały mi ten smak. Zaczęłam wręcz uwielbiać. Regularnie wracają na mój stół.
Dziś proponuję Wam pyszną przystawkę z tym składnikiem – krewetki z czosnkiem i chili.
czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 nieduże (przystawka)
Składniki:
- 750-800 g krewetek
- 5 ząbków czosnku
- 1 papryczka chili
- pół sporego pęczka kolendry
- sól
- olej/oliwa
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i drobno posiekane chili. Smażymy chwilę mieszając i uważając, żeby czosnek się nie przypalił.
Dodajemy krewetki i smażymy przez około 4-5 minut. Dodajemy kolendrę.
Doprawiamy solą. Mieszamy i smażymy jeszcze przez około minutę.
Podajemy ze świeżą bułeczką.
Smacznego!
Dodaj komentarz