Okazuje się, że kurczak to idealny podkład do serwowania zapieczonych sałatek 🙂
Przepis na kurczaka caprese bardzo Wam się spodobał, więc tym razem postanowiłam połączyć mięso z kurczaka z sałatką grecką. A konkretnie z niektórymi jej składnikami. Wyszło bardzo fajnie.
czas przygotowania: do 120 minut z marynowaniem mięsa
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 500-600 g mięsa z piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki zielonych oliwek
- 1/3 szklanki czarnych oliwek
- 1 duży pomidor
- 1 łyżeczka oregano
- woda do podlania
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, obieramy i dzielimy na porcje. Każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem.
Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach, albo przeciskamy przez praskę.
Nacieramy nim kurczaka, którego zawijamy w folię i odkładamy na co najmniej godzinę, żeby mięso przeszło przyprawami.
Po tym czasie kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, które przykrywamy folią aluminiową (pamiętajcie, żeby porobić w niej dziurki). Dzięki folii mięso nie wyschnie w czasie pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 25 minut.
Po tym czasie zdejmujemy folię i każdą pierś odwracamy.
Oliwki kroimy ma połówki, albo w plasterki i posypujemy nimi kurczaka.
Przyprawiamy oregano.
Na wierzch całości układamy kawałki sera feta.
Dodajemy też pokrojonego w ćwiartki pomidora.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia się sera (10-15 minut).
Smacznego!
Dodaj komentarz