W jaki sposób podajecie jajka ugotowane na twardo?
Może w tym roku na świątecznym stole pojawią się kurczaczki z jajek na twardo? Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego wywołają uśmiech na każdej buzi. Sprawdźcie.
czas przygotowania: 10-15 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: dowolna
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo
- surowa marchewka (1 plasterek na 1 jajko)
- woda do zaparzenia marchewki
- ziarenka pieprzu
Przygotowanie:
Jajka obieramy ze skorupek i odkładamy na bok.
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
Zagotowujemy wodę i wlewamy do szklanki. Wrzucamy na 1 minutę plasterki marchewki.
Wyciągamy, suszymy i nożem z ostrym czubkiem wycinamy grzebienie kurczaczków.
W każdym jajku robimy 2 dziurki, w które wciskamy ziarenka pieprzu.
Na czubku robimy nacięcie, w które wkładamy marchewkowy grzebień.
Ze ścinek z grzebienia robimy dzióbki.
Podajemy na sałacie, albo siedzące w listkach rzeżuchy.
Smacznego!
Dodaj komentarz