Na świątecznym stole nie może zabraknąć mazurka. A ponieważ zazwyczaj w wirze przygotowań na wszystko brakuje czasu, mam dziś dla Was propozycję dość szybkiego, łatwego w przygotowaniu i bardzo smacznego mazurka czekoladowego.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12-16
Składniki na ciasto:
- 85 g masła
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 175 g mąki
Składniki na masę:
- 8 łyżek wody
- 8 łyżek cukru pudru
- 250 g masła
- 8 łyżek kakao
Do dekoracji:
- skórka pomarańczowa
- migdały
- orzechy włoskie
Przygotowanie ciasta:
Masło ucieramy z cukrem i solą.
Dodajemy żółtka i miksujemy.
Dosypujemy mąkę i wyrabiamy. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję.
Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem tortownicę (25 cm), albo foremkę na tartę.
Ciasto może wyrastać, więc żeby tego uniknąć nakłuwamy widelcem całą powierzchnie, albo przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy szklane kulki do pieczenia, albo fasolę.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie masy:
W rondelku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier puder.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, które rozpuszczamy, często mieszając.
Zdejmujemy z gazu i dodajemy kakao.
Energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy.
Masę wylewamy na przestudzony blat ciasta i odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie dekorujemy bakaliami.
Smacznego!
Dodaj komentarz