Szybka zupa fasolowa

Zupa fasolowa.

Zupa fasolowa.

Szybka i sycąca zupka fasolowa w coraz chłodniejsze dni, to jest to, co tygrysy lubią najbardziej. Robi się niewiele dłużej niż zagotowanie ziemniaków, ale oczywiście możecie zamiast fasoli z puszki dodać tradycyjnie namoczoną i ugotowaną. Ja prawie nigdy nie mam na to czasu, stąd pomysł, żeby skorzystać z gotowca.

czas przygotowania: około 35 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-5

Składniki:

  • 150-200 g boczku wędzonego parzonego w kawałku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1,5 l bulionu (mięsnego, albo warzywnego)
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Smażymy przez kilka minut.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do boczku i mieszamy, smażąc do zeszklenia.
Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do cebuli i boczku.
Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do boczku i warzyw. Chwilę smażymy.
Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zalewamy bulionem.
Dodajemy listki laurowe i pieprz. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
Dodajemy odsączoną z zalewy fasolę i majeranek. Gotujemy kilka minut.
W razie potrzeby dosalamy i dodajemy pieprz.

Zupa fasolowa.

Zupa fasolowa.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

4 Odpowiedzi do Szybka zupa fasolowa

  1. Madziula

    ten weekend będzie pod znakiem portalu Smak na Wspak:) zupa tez będzie u nas w ten weekend

    • Smak na Wspak

      Brawo Wy! 🙂

  2. Madziula

    w sobotę ugotowałam zupę, jedynie co mogę powiedzieć to DZIEKUJĘ ZA TEN PRZEPIS:) pyszna i prosta do zrobienia. Jeżeli tylko lubicie zupę fasolową to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu

    • Smak na Wspak

      To się nazywa rekomendacja!
      Dziękuję i cieszę się, że smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.