Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy.

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy.

U kogo już w tym roku padał śnieg? Ja załapałam się tylko na deszcz rodem z Arktyki i odrobinę gradu, ale i tak solidnie przemarzłam. Dziś co prawda wyjątkowo pojawiło się trochę słońca, więc trzeba korzystać! Żeby jeszcze termometr był bardziej łaskawy 🙂
Niestety nie jest, trzeba się ratować dobrze grzejącymi obiadami, dlatego dziś mam dla Was przepis na rozgrzewającą zupę z ciecierzycy.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 150-200 g boczku wędzonego parzonego
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Smażymy do czasu aż wytopi się tłuszczyk, a boczek lekko się zrumieni.
Dorzucamy pieprz, listki laurowe i płatki chili.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy, a czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach. Dorzucamy do boczku i smażymy do czasu aż cebulka się zeszkli.
Dodajemy ciecierzycę i pomidory. Zagotowujemy.
Dolewamy bulion i gotujemy przez 15 minut.
Doprawiamy solą.

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy.

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy.

Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.