Kapuśniak

Kapuśniak.

Kapuśniak.

Na jesienną pluchę potrzebne są specjalne obiady. Najlepiej żeby były sycące i rozgrzewające…. Mmmmm….
Jak myślę sobie o pogodzie za oknem to do głowy przychodzi mi jedna z moich ulubionych zup – kapuśniak! Po całym dniu spędzonym na powietrzu (a tak pewnie będzie wyglądał pierwszy listopada u większości z Was) wspaniale uratuje swoim ciepełkiem 🙂 Pamiętajcie, że kapuśniak najsmaczniejszy jest następnego dnia.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-6

Składniki:

  • 8-10 średnich ziemniaków
  • 0,5 kg posiekanej kiszonej kapusty
  • 2 – 2,5 l bulionu z kury
  • 200 g podgardla
  • 2 listki laurowe
  • 8 ziarenek pieprzu
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Opłukujemy, przekładamy do garnka i zalewamy 2 l bulionu.
Dodajemy listki laurowe i pieprz. Zagotowujemy i gotujemy przez około 15 minut.
W tym czasie kroimy podgardle w drobną kosteczkę i smażymy na skwarki w rondelku.
Do ziemniaków dodajemy posiekaną kiszoną kapustę i skwarki z podgardla (ja nie wlewam do zupy całego tłuszczu). W razie potrzeby dolewamy odrobinę bulionu, żeby uzupełnić to, co odparowało w czasie gotowania ziemniaków.
Gotujemy około 20-30 minut na małym ogniu. W tym czasie ziemniaki powinny zmięknąć, a kapusta powinna oddać swój smak.
W razie potrzeby doprawiamy solą.

Kapuśniak.

Kapuśniak.

Kapuśniak najlepszy jest następnego dnia.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *