Dzisiaj odrobina letnich smaków, czyli połączenie banana i wiórków kokosowych. To takie trochę trufle (bo w sumie kremowe i delikatne), a trochę ciasteczka (bo pieczone i z czekoladą).
Dużo zależy od jakości wiórków kokosowych, które są dominującym smakiem tego deseru, dlatego wykorzystajcie do przygotowania sprawdzony przez siebie produkt.
W innym wariancie kuleczek możecie zwiększyć ilość wiórków do 3 pełnych szklanek i zrezygnować z cytryny. Wtedy wyjdzie Wam coś podobnego do domowych batoników bounty 🙂
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 30 sztuk
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2,3 szklanki wiórków kokosowych
- wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
- 1 tabliczka białej czekolady
- 0,5-1 tabliczki gorzkiej/mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Banany obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy do nich sok z cytryny. Dosypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do bananowo-kokosowej masy. Mieszamy.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Pieczemy około 15-20 minut.
Smacznego!
To są absolutnie moje smaki! Pyszne kulki!