Wieprzowina duszona z ziemniakami

Wieprzowina duszona z ziemniakami.

Najlepsze gotowanie to gotowanie w czasie którego za dużo się nie brudzi. Najlepiej tylko jeden garnuszek 🙂
I właśnie taki pomysł na obiad znajdziecie w tym wpisie. Wieprzowinka duszona z ziemniakami, cebulką i pieczarkami. To wszystko mięciutkie i aromatyczne. Jedyny dodatek, którym warto sobie zawrócić głowę, to kiszony ogóreczek, który bajecznie pasuje do tego dania.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 -5 dużych

Składniki:

  • 500 – 600 g szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 6-8 ziarenek pieprzu
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wieprzowinę myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Smażymy mięso do lekkiego zrumienienia (jest smak, jest aromat).
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ziarenka pieprzu i słodką paprykę. Chwilę smażymy mieszając.
Dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do czasu aż pieczarki puszczą wodę.
Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę i przepłukane ziemniaki. Mieszamy.
Dodajemy bulion i koncentrat pomidorowy. Dusimy do zmięknięcia ziemniaków. Co jakiś czas mieszamy.
W razie potrzeby doprawiamy solą.

Wieprzowina duszona z ziemniakami.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.