Steki z kalafiora

Steki z kalafiora.

Dość długo z kalafiorami nie było mi po drodze. W sumie teraz nawet nie wiem dlaczego ich nie lubiłam, bo to przecież takie dobre warzywo. A do tego po prostu prześliczne. No i daje tyle możliwości na stworzenie naprawdę smacznych dań. Zup, przekąsek, obiadów, a nawet ciast!
Dziś przepis na bezmięsną ucztę, czyli steki z kalafiora.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 50 g tartego sera typu parmezan
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości około 2-2, 5 cm. Każdy plaster solimy, doprawiamy pieprzem i rozmarynem.
Na patelni rozgrzewamy masło. Każdy plaster kalafiora smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu przekładamy kalafiora na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
W razie potrzeby dodajemy jeszcze rozmarynu.

Steki z kalafiora.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 5 minut. Po tym czasie każdy stek posypujemy tartym serem i pieczemy jeszcze przez 5 minut.

Steki z kalafiora.

Podajemy cieplutkie albo wystudzone.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Steki z kalafiora

  1. Kamila

    Ostatnio modne te steki z kalafiora, chyba też będę musiała spróbować 🙂

    • Smak na Wspak

      Koniecznie, bo to obłędna pychota!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.