Śledzie w musztardzie i miodzie

Śledzie w musztardzie i miodzie.

Święta coraz bliżej 🙂 rozpoczynacie już gromadzenie przepisów i planowanie wigilijnej kolacji i świątecznego obiadu? Ja tak! Uwielbiam to ustalanie, wybieranie i negocjowanie ze wszystkimi co by tu w tym roku.
Przy okazji konkursu na najsmaczniejszego śledzika zaczęłam się zastanawiać w jaki sposób w tym roku przygotuję tę rybkę. Wybór padł na słodko-ostrego śledzia w musztardzie i miodzie. Łapcie przepis.

czas przygotowania: 20  minut + leżakowanie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 duże

Składniki:

  • 250g śledzia w oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki rodzynek
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy do zeszklenia, a nawet do lekkiego zarumienienia.
Śledzia kroimy w paseczki.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odcedzamy.
W miseczce mieszamy musztardę francuską, sarepską, miód i paprykę. Dodajemy przestudzoną cebulę i rodzynki.
Dorzucamy śledzie i mieszamy.
Przekładamy do miseczki albo do słoika i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy co najmniej jeden dzień przed podaniem.

Śledzie w musztardzie i miodzie.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *