Schab duszony z cebulą i ziemniakami

Schab duszony z cebulą i ziemniakami.

Jednak co wieprzowinka, to wieprzowinka. Jeśli nie schabowy, to najlepiej uduszona z cebulką i zaserwowana z ziemniakami. A gdyby tak połączyć te wszystkie składniki w jednym garnku?

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 300-350 g schabu w kawałku
  • 2 cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 7-8 średnich ziemniaków
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Solimy.
W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy schab na rumiany kolor.
Dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę i utarty na tarce o małych oczkach czosnek.
Smażymy do lekkiego zarumienienia się cebuli.
Dodajemy obrane i pokrojone w niedużą kostkę (1 cm x 1 cm) ziemniaki. Smażymy chwilę mieszając.
Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do czasu zmięknięcia ziemniaków. W razie potrzeby dolewamy wodę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ogórkami kiszonymi.

Schab duszony z cebulą i ziemniakami.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *