Ryba zapiekana w cieście francuskim

Ryba zapiekana w cieście francuskim.

W tytule tego przepisu widzicie enigmatyczne określenie “ryba”. Ja upiekłam dorsza ale równie dobrze możecie skorzystać z innych filetów (np. z łososia, mintaja, czy innej ulubionej rybki). Jeśli nadal szukacie pomysłu na walentynkową kolację dla swojej połówki, to ten przepis będzie idealny.
Dość szybki w wykonaniu, mocno cytrynowy i bardzo przyjemnie wyglądający. Do tego cytrynka, jakaś apetyczna surówka i prawdziwa uczta dla dwojga gotowa!

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 400 g ulubionej ryby (filet) – u mnie polędwiczka z dorsza
  • 150-200 g świeżego szpinaku
  • 12 listków mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • skórka otarta z 1 średniej cytryny
  • sok wyciśnięty z 0,5 średniej cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Filety myjemy i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Ja kupiłam 1 polędwiczkę z dorsza o wadze około 400 g i przekroiłam ją na pół, dzięki czemu uzyskałam 2 równej wielkości porcje ryby.
W miseczce mieszamy sok z cytryny, skórkę z cytryny (poza 0,5 płaskiej łyżeczki, które wykorzystamy do szpinaku). Wkładamy rybę i obtaczamy w soku ze skórką zostawiając na kilka minut.
W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy umyty szpinak, drobno posiekaną miętę i utarty na tarce o małych oczkach czosnek. Dusimy do czasu zmięknięcia szpinaku. Doprawiamy solą, pieprzem i pozostałą skórką z cytryny.
Ciasto francuskie dzielimy na pół. Na środku każdej części (w poprzek) układamy  połowę szpinaku.
Rybę odsączamy z cytrynowej marynaty. Dokładnie solimy i pieprzymy.
Układamy na szpinaku.

Ryba zapiekana w cieście francuskim (na zdjęciu polędwiczka z dorsza).

Zawijamy rybę w ciasto francuskie. Najpierw składamy dłuższe brzegi, a później krótsze.

Ryba zapiekana w cieście francuskim (na zdjęciu polędwiczka z dorsza).

Odwracamy nasz rybny “pakunek” tak, żeby zagięcia ciasta znajdowały się na dole.
Ostrym nożem nacinamy w kilki miejscach górę ciasta.

Ryba zapiekana w cieście francuskim.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut.
UWAGA:
czas pieczenia zależy od grubości filecika, który pieczecie (im grubszy, tym więcej czasu potrzeba).

Ryba zapiekana w cieście francuskim (na zdjęciu polędwiczka z dorsza).

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.