W weekend będzie trochę więcej czasu na przygotowanie i zjedzenie rodzinnego śniadania, więc warto zaszaleć i zaskoczyć domowników czymś pomysłowym.
Próbowaliście kiedyś jajka sadzonego w toście? Jeśli nie, to w najbliższą sobotę macie okazję zrobić premierę.
Możecie przygotować wersję podstawową (chleb i jajko), albo wzbogaconą (z wędliną i serem). Musicie tylko pamiętać, że smażąc jajko w wersji “na bogato” dużo łatwiej je “przeciągnąć”. Żółtko się zetnie i jajko nie będzie już sadzone.
czas przygotowania: 5-10 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 1
Składniki:
- 1 jajko
- 1 kawałek pieczywa tostowego z wydrążonym środkiem
- 0,5 łyżeczki masła
- 1 plasterek szynki, kilka plasterków kiełbasy, albo ulubiona wędlina
- 1 plasterek sera żółtego (np. mimolette)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło i układamy na nim wydrążony kawałek pieczywa tostowego.
Wbijamy w środek jajko. Białko delikatnie rozprowadzamy na krawędzie.
To właściwie wersja podstawowa tego dania. Możecie poprzestać na takim jajku. Posolić je, popieprzyć, przykryć patelnię pokrywką i smażyć chwilę do czasu aż białko się zetnie. Wtedy to będzie prawdziwe jajko sadzone w toście. Smażenie w czasie kolejnych etapów najczęściej prowadzi do ścięcia również żółtka.
Jeżeli chcecie przygotować wersję wzbogaconą, układacie na wierzchu wędlinę. Zdecydowanie lepiej wychodzi z kawałkiem szynki niż z kilkoma plasterkami kiełbasy, ale przy odrobinie cierpliwości uda się w każdym wariancie.
Delikatnie przekręcamy tosta wędliną do spodu.
Przykrywamy go kawałkiem sera i nakrywamy patelnię przykrywką.
Smażymy chwilę do roztopienia się sera. Podajemy cieplutkie.
Smacznego!
Dodaj komentarz