Salami, ser, oliwki, kukurydza, papryka i ketchup, czyli kandydaci na idealne dodatki do pizzy. To wszystko połączone w diabelską sałatkę z meksykańskim pazurem. Czego chcieć więcej? Osobiście uwielbiam!
Pyszna, ostra i bardzo sycąca sałatka będzie prawdziwą imprezową gwiazdą. A jeśli trochę Wam zostanie, możecie po prostu ułożyć ją na blacie do pizzy i zapiec. Brzmi jak plan?
czas przygotowania: 25 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 5-6
Składniki:
- 200 g ostrego salami w plastrach
- 300 g żółtego sera w kawałku
- 140 g kukurydzy (mała puszka)
- 2/3 szklanki zielonych oliwek
- 150 g papryki konserwowej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
Przygotowanie:
Plasterki salami kroimy na pół, a następnie w paseczki.
Ser i paprykę konserwową kroimy w niewielką kostkę, a oliwki w plasterki.
W misce mieszamy odsączoną z zalewy kukurydzę, salami, ser, paprykę i oliwki.
Oregano, czosnek i paprykę mieszamy z ketchupem i dodajemy do sałatki. Mieszamy.
Podajemy schłodzoną z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
swietna ! 🙂
Pod alkohol, jak znalazł!
To niewątpliwie jedna z imprezowych zalet 😉