Placki z dyni i sera żółtego (z sezamem i czarnuszką)

Placki z dyni sera żółtego.

Placki z dyni sera żółtego.

Przy produkcji rozmaitych smakołyków z dyni zawsze zostają jakieś niezagospodarowane kawałki.  Smacznym pomysłem na ich wykorzystanie jest przygotowanie słodko-ostrych placuszków z dyni i sera żółtego. Dobrze sprawdzają się podawane same, albo polane jakimś ostrym sosem.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 10 placuszków

Składniki:

  • 250 g dyni obranej ze skórki i z pestek
  • 150 g ostrego sera żółtego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Dynię i ser żółty ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy do nich roztrzepane jajka.
Dosypujemy mąkę, paprykę, czosnek, czarnuszkę, sezam, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Masę nakładamy łyżką i smażymy placuszki z obydwu stron, na rumiany kolor.

Packi z dyni i sera żółtego.

Packi z dyni i sera żółtego.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Placki z dyni i sera żółtego (z sezamem i czarnuszką)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.