Nalewka z bzu lilaka

Nalewka z bzu lilaka.

Uwaga, uwaga! Właśnie dzwoni ostatni dzwonek na przygotowanie nalewki z fioletowego bzu (bzu lilaka). Piliście kiedyś?  Ma przyjemny, bursztynowy kolor i wbrew pozorom nie smakuje jak perfumy z bzu. Podobno ma też właściwości lecznicze. Ile w tym prawdy? Trzeba przetestować.

czas przygotowania: 20 minut + tydzień + 60 minut + 3 miesiące
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2,5 – 3 litry (zależy ile wypiją kwiaty)

Składniki:

  • 6 dużych kiści kwiatów bzu lilaka (ciemnych, rozwiniętych, ale nie przekwitających)
  • 2 l wódki
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki miodu (albo cukru)
  • 1 duża cytryna

Przygotowanie:

Zrywamy kwiaty, płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia. Z każdej kiści obrywamy kwiatki (bez zielonych części) i przekładamy do słoja.
Zalewamy wódką. Zakręcamy słój i odstawiamy na tydzień.
Po tygodniu odcedzamy kwiatki i przelewamy płyn przez ściereczkę/gazę.
W rondelku rozgrzewamy wodę. Dodajemy miód/cukier i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników.
Syrop studzimy i dolewamy do naszej bzowej wódki. Dokładnie mieszamy.
Zostawiamy w słoju albo rozlewamy do butelek.  Zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 3 miesiące.

Nalewka z bzu lilaka.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.