Kotlety z jajek na twardo i pieczarek

Kotlety z jajek na twardo i pieczarek.

Uwielbiam jajka faszerowane, ale szczerze mówiąc, nie lubię ich robić. Za dużo przy tym “koronkowej” roboty. Delikatne rozcinanie skorupek, drążenie, potem faszerowanie, smażenie… A równie dobrze można to wszystko usmażyć w formie przyjemnych kotlecików. Macie ochotę?

czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12-15 kotlecików

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • masło do smażenia pieczarek
  • 7 jajek na twardo
  • 2 surowe jajka
  • mały pęczek koperku
  • 6-7 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia kotletów

Przygotowanie:

Jajka ugotowane na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Siekamy na drobne kawałki.
Pieczarki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Smażymy pieczarki na odrobinie masła do czasu odparowania wody.
Mieszamy jajka ugotowane na twardo, pieczarki i posiekany szczypiorek. Dodajemy surowe jajka i bułkę tartą.
Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Kotlety z jajek na twardo i pieczarek.

Podajemy na ciepło, albo zimne na kanapkach.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *