Hummus z bobu

Hummus z bobu.

To mój ukochany kulinarny czas w roku. Z lodówki wysypują się bób, fasolka szparagowa, kalarepki, młode buraczki, młode ziemniaczki, pachnący koperek – szaleństwo! Do pełni radości brakuje mi jeszcze tylko jeżyn, ale na to jeszcze chwilę muszę poczekać. Chwilowo skupiam się na nieziemsko smacznym bobie.  Dziś jeden z pomysłów na jego wykorzystanie – hummus, czyli lekko sezamowa pasta z bobu.

czas przygotowania: 15 min (ale wcześniej trzeba ugotować, wystudzić i obrać bób)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 330-350 g ugotowany w osolonej wodzie, obranego i wystudzonego bobu (około 0,5 kg przed ugotowaniem)
  • 3 łyżeczki pasty sezamowej tahihi
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego albo arachidowego
  • ewentualnie 1-2 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól, pieprz
  • do dekoracji: ziarna prażonego sezamu i ziarna czarnuszki
  • do podania: chleb albo pokrojone w słupki warzywa (papryka, marchewka, biała rzodkiew)

Przygotowanie:

Do ugotowanego, obranego i wystudzonego bobu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, tahini i olej. Blendujemy na gładką masę. Jeśli konsystencja będzie dla Was za gęsta, rozrzedźcie ją przegotowaną wodą.
Doprawiamy do smaku kuminem, solą i pieprzem. Mieszamy.
Przed podaniem posypujemy prażonym sezamem i ziarnami czarnuszki.
Podajemy z chlebem albo ze świeżymi warzywami.

Hummus z bobu.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *