Domowe żeberka BBQ

Domowe żeberka BBQ.

Robiliście kiedyś domowe żeberka barbecue? Ja zaczęłam je przygotowywać całkiem niedawno. Postanowiłam przygotować marynatę, która zastąpi sklepowe sosy. Poeksperymentowałam trochę i wyszło bardzo smakowicie i naprawdę BBQ. Zniknęło bardzo szybko.
W kolejnej wersji dodam do marynaty trochę whiskey i zobaczymy, co z tego wyjdzie.

czas przygotowania: marynowanie + 20 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 spore żeberka wieprzowe (około 1,2 – 1,4 g)
  • 1/3 szklanki coli
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki proszkowanego chili

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę: dokładnie mieszamy colę, ketchup, musztardę, wędzoną paprykę, sos sojowy, miód, ocet balsamiczny, granulowany czosnek i chili.
Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze porcje i obtaczamy dokładnie w marynacie. Odstawiamy do lodówki.
Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc.
Wyciągamy żeberka z lodówki i smażymy na patelni grillowej na rumiany kolor.
Podajemy z frytkami albo z pieczonymi ziemniakami.

Domowe żeberka BBQ.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *