Domowe bułeczki z czarnuszką

Smak na Wspak_domowe bułeczki z czarnuszką2

Domowe bułeczki z czarnuszką.

Robicie w domu pieczywo? Ja dopiero zaczynam, ale już wiem, że naprawdę warto, bo domowa piekarnia nie może się równać z żadną inną. A te bułeczki to najlepszy pomysł na rozpoczęcie przygody z własnym pieczywem.
Możecie je zjeść na śniadanie, albo do domowych hamburgerów.
Najsmaczniejsze są jeszcze cieplutkie 🙂

czas przygotowania: do 2 godzin
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8-12

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 2 opakowania drożdży w proszku (2 x 7 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 100 g oleju (10 łyżek)
  • na bułeczki: 1 roztrzepane jajko, czarnuszka, sezam

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy drożdże, sól i cukier
Dolewamy mleko i 2 roztrzepane jajka. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając olej.
Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć.
Formujemy z niego bułeczki (około 8 dużych, albo 12 małych) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Odstawiamy na około 30 minut. Bułeczki będą jeszcze rosły.
Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką albo sezamem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Domowe bułeczki z czarnuszką.

Domowe bułeczki z czarnuszką.

Najsmaczniejsze są w dniu pieczenia.

Domowe bułeczki z czarnuszką.

Domowe bułeczki z czarnuszką.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.