Spaghetti z sosem dyniowym i szynką szwarcwaldzką

Spaghetti z sosem dyniowym.

Spaghetti z sosem dyniowym i szynką szwarcwaldzką.

Podobno z dyni da się zrobić absolutnie wszystko. W tym sezonie postanowiłam sprawdzić, czy to prawda. Ostatnio testowałam jak dynia będzie smakowała w sosie do spaghetti.
I to był świetny pomysł, bo dynia z ostrym serem i szynką szwarcwaldzką smakuje lepiej niż najlepsza carbonara.

czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 300 g dyni (bez pestek i skórki)
  • 200 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 150 g ostrego sera
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 400 ml gęstej śmietany (najlepiej kremówki 36%)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 300-350 g ulubionego makaronu pełnoziarnistego

Przygotowanie:

Gotujemy makaron. Kiedy będzie gotowy odcedzamy go i odstawiamy.
Dynię i ser żółty ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek utarty na tarce o małych oczkach i dynię.
Smażymy około 5 minut.
Szynkę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy na patelnię. Podsmażamy.
Zalewamy śmietaną, dodajemy utarty ser, gałkę muszkatołową i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy.
Dodajemy na patelnię ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy.
Przed podaniem możemy posypać posiekaną natką z pietruszki.

Spaghetti z sosem dyniowym.

Spaghetti z sosem dyniowym i szynką szwarcwaldzką.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.