Zapiekanka curry z ziemniaków i soczewicy

Zapiekanka curry z ziemniaków i soczewicy.

Tęskni Wam się do słońca? Zaklinamy wiosnę i przywołujemy słońce słoneczną zapiekaną curry. To coś smakowitego, specjalnie dla miłośników warzyw. Zapiekanka jest bardzo aromatyczna, lekko ostra i bardzo sycąca.

czas przygotowania: do 90 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 6

Składniki:

  • 900 g – 1000 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 średnie jajka
  • 2/3 szklanki zielonej soczewicy (przed ugotowaniem)
  • 3 spore pomidory obrane ze skórki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 czubatej łyżeczki żółtego curry
  • 1 płaska łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 250 g sera żółtego w kawałku
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • masło + bułka tarta do natarcia i obsypania foremki

Przygotowanie:

Ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy oregano, sól i pieprz do smaku. Wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy 150 g utartego sera żółtego. Mieszamy.
Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nie rozgotowujcie jej za bardzo – będzie się jeszcze piekła. Odcedzamy.
W rondelku podgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy. Dorzucamy kumin i curry. Mieszamy.
Dorzucamy do rondelka ugotowaną soczewicę. Dodajemy pokrojone w niedużą kostkę pomidory i chwilę smażymy mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brytfankę o wymiarach około 20 x 30 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Połowę masy ziemniaczanej wykładamy na dno brytfanki. Wyrównujemy i ugniatamy.
Na ziemniaki wykładamy masę z soczewicy i pomidorów. Na górę wykładamy drugą połowę ziemniaków. Ugniatamy i wyrównujemy.
Posypujemy pozostałą częścią utartego żółtego sera. Na samą górę wykładamy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.

Zapiekanka curry z ziemniaków i soczewicy.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.