Banany karmelizowane z orzechami

Banany karmelizowane z orzechami.

A może tak odrobina rozpusty? Zaczynamy tydzień ze słodyczą na talerzu 🙂 Karmelizowane banany to genialny dodatek do lodów, bitej śmietany i świeżych owoców albo rewelacyjna dekoracja tortów. Niebo w gębie!

czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 łyżki wody
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 spore banany (najlepiej lekko zielone)
  • 50 g orzechów (u mnie pekan)
  • do podania: lody/bita śmietana/mango

Przygotowanie:

W rondelku  rozgrzewamy wodę z cukrem i szczyptą soli. Mieszamy i robimy karmel.
Kiedy cukier się rozpuści dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w plastry banany. Smażymy przez około 5 minut -im mniej dojrzałe będą owoce, tym mniej rozpadną się w czasie podgrzewania.
Dodajemy orzechy i smażymy jeszcze kilka minut.
Podajemy ciepłe, ze świeżymi owocami albo lodami.

Banany karmelizowane z orzechami.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.