A może tak odrobina rozpusty? Zaczynamy tydzień ze słodyczą na talerzu 🙂 Karmelizowane banany to genialny dodatek do lodów, bitej śmietany i świeżych owoców albo rewelacyjna dekoracja tortów. Niebo w gębie!
czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 łyżki wody
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
- 2 spore banany (najlepiej lekko zielone)
- 50 g orzechów (u mnie pekan)
- do podania: lody/bita śmietana/mango
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzewamy wodę z cukrem i szczyptą soli. Mieszamy i robimy karmel.
Kiedy cukier się rozpuści dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w plastry banany. Smażymy przez około 5 minut -im mniej dojrzałe będą owoce, tym mniej rozpadną się w czasie podgrzewania.
Dodajemy orzechy i smażymy jeszcze kilka minut.
Podajemy ciepłe, ze świeżymi owocami albo lodami.
Smacznego!
Dodaj komentarz