Szparagi pieczone pod beszamelem

Szparagi pieczone pod beszamelem.

Szparagi wróciły! Tyle czekania i w końcu są. Wszędzie, w dużych ilościach i wreszcie w fajnej cenie. Można szaleć!
Sezon otwieramy jednym z ulubionych przepisów – szparagi zawinięte w dojrzewającą szyneczkę i zapieczone pod beszamelem z odrobiną parmezanu. Poezja!

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 2 duże albo 4 jako dodatek do obiadu

Składniki:

  • 1 duży pęczek zielonych szparagów albo 2 mniejsze
  • 1 opakowanie szynki dojrzewającej np. jamón serrano (około 250 g)
  • 0,5 szklanki tartego twardego sera np. parmezanu, grana padano itp
  • sól

Składniki na beszamel:

  • 2 duże łyżki masła
  • 2 duże łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Przygotowanie szparagów:

Szparagi myjemy i odcinamy około 1-1,5 cm nóżki.

Blanszujemy:
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Kiedy będzie wrzała wrzucamy do niej szparagi. Gotujemy około 1-2 minut. Prosto z wrzątku przekładamy szparagi do miski z lodowatą wodą, w której pozwalamy im wystygnąć. Odcedzamy.

Każdy plasterek szynki przecinamy wzdłuż na pół. Połówkami owijamy nóżki szparagów.
Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym.

Szparagi pieczone pod beszamelem.

Możecie ułożyć je w dwóch warstwach (szparagi-beszamel-szparagi-beszamel).

Przygotowanie beszamelu:

W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy do czas, aż znikną wszystkie grudki.
Stopniowo dolewamy mleko. Mieszamy.
Nie przestając mieszać dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia. Zalewamy beszamelem szparagi.

Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 20 minut.

Szparagi pieczone pod beszamelem.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *