Meksykańskie placki kukurydziane

Meksykańskie placki kukurydziane.

Za oknem coraz cieplej, więc coraz częściej zaczynam się zastanawiać nad tym, gdzie w tym roku wybrać się na urlop. Wiecie jak to jest, po jednej wyprawie człowiek jest już uzależniony, i po powrocie od razu zaczyna planować kolejną. Ja jestem jednym z tych nieuleczalnych przypadków. Zawsze mi mało i mogłoby być więcej.
Podświadomie chyba już wybrałam kierunek, bo wynikiem tych podróżniczych marzeń są meksykańskie akcenty, które ostatnio przemycam wszędzie. I tak właśnie wymyśliłam te kukurydziane placuszki z czerwoną fasolą. Coś czuję, że niedługo znowu je zrobię. Wyszły pycha!

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 20 sztuk (w zależności od rozmiaru)

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ewentualnie 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody albo mleka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 0,5 dużej czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę
  • olej do smażenia
  • do podania: gęsta śmietana i szczypiorek

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki. Dodajemy do nich roztrzepane jajko i wodę. Łączymy.
Dorzucamy fasolę odsączoną z zalewy i paprykę. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Porcje ciasta nakładamy łyżką i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Podajemy cieplutkie, z kleksem śmietany i odrobiną szczypiorku.

Meksykańskie placki kukurydziane.

Meksykańskie placki kukurydziane.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.