Kotleciki mielone z oliwkami i suszonymi pomidorami

Kotleciki mielone z indyka (z oliwkami i suszonymi pomidorami).

Szalejecie czasem z tradycyjnymi przepisami? Ja regularnie 🙂 A wiadomo, że najłatwiej poszaleć z zupami albo z mięsem. Już same tylko możliwości doprawienia kotletów mielonych są niezliczone. Ostatnio postanowiłam zaszaleć z wersją śródziemnomorską i dodałam do mięsa oliwki i suszone pomidory. Wyszło wspaniale.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka
  • 3/4 szklanki posiekanych oliwek
  • 0,5 szklanki posiekanych suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy)
  • 1 łyżka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Mięso mielone dokładnie mieszamy z oregano i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Dodajemy posiekane oliwki i posiekane suszone pomidory.
Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanej oliwie.
Można je też ponabijać na patyczki do szaszłyków, uformować w kształt kiełbaski i zgrillować.
Podajemy z ziemniakami (najlepiej pieczonymi) albo z ryżem i z ulubioną sałatką, np. z sałatką grecką.

Kotleciki mielone z indyka (z oliwkami i suszonymi pomidorami).

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *