Gulasz z chorizo i batatów

Gulasz z chorizo i batatów.

Wiecie jakie dania lubię najbardziej? Jednogarnkowe! Są szybkie, samoobsługowe i pełne aromatów, które mieszają się ze sobą, tworząc prawdziwe cudeńka.
Jeśli lubicie słodko-ostre połączenie smaków, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Może na walentynkową kolację?

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 250 g ostrego chorizo
  • 1 średni batat
  • 2 spore cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 2 szklanki bulionu (warzywnego albo z kury)
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 spore łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • sól
  • oliwa

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Chorizo kroimy w półplasterki i smażymy do lekkiego zrumienienia.
Batata obieramy i kroimy w kostkę (około 1,5 cm x 1,5 cm). Dorzucamy do chorizo, smażymy.
Dodajemy pokrojoną w sporą kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka minut, często mieszając. Cebulka powinna się zeszklić.
Zalewamy całość bulionem i pomidorami. Zagotowujemy i dodajemy fasolę. Zmniejszamy ogień.
Dodajemy papryczkę chili, przyprawy i koncentrat. Gotujemy do czasu zmięknięcia batatów. Nie przykrywamy garnka, żeby sos się zredukował.
W razie potrzeby doprawiamy solą.

Gulasz z chorizo i batatów.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Gulasz z chorizo i batatów

  1. MR

    Witam,
    mam pytanie: kmin rzymski (1 łyżeczka) mielony czy w całości?
    Dziękuję za ciekawy przepis, z chęcią wypróbuję 🙂
    Pozdrowienia
    Marcin
    PS. Też byłem na kursie gotowania u Bunny na wyspie Koh Chang. Rerwelacyjne doświadczenie i wspaniałe przepisy 🙂 Kuchnia tajska jest najlepsza 🙂

    • Smak na Wspak

      Mielony. Smacznego!:)
      P.S. Bunny jest po prostu świetną nauczycielką 🙂 a książeczka z przepisami – pilnuję jak skarbu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *