Curry z czerwonej soczewicy

Curry z czerwonej soczewicy.

Curry z czerwonej soczewicy.

Dziś obłędne, warzywne curry z czerwonej soczewicy.
Czasem dodaję do niego tofu (jak w tym przepisie), czasem pierś z kurczaka pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną do zrumienienia, a czasem w ogóle rezygnuję z dodatków i ograniczam się do samej soczewicy. W każdym wariancie jest pysznie.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 duże

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki suchych ziaren czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 nieduże listki laurowe
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia
  • ewentualnie: 200 g naturalnego tofu pokrojonego w kosteczkę (ja wykorzystałam BIO tofu naturalne od Polsoja)

Przygotowanie:

Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy (nie mniej niż trzy razy) i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody.
Gotujemy około 15-20 minut. Sprawdzajcie co jakiś czas w jakim stanie skupienia jest soczewica – nie powinna się rozpadać. Kiedy będzie gotowa odsączamy ją i przelewamy zimną wodą.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka w którym wcześniej rozgrzewamy oliwę. Smażymy do zeszklenia.
Dodajemy czosnek utarty na tarce o małych oczkach.
Dosypujemy curry, kminek, paprykę i listki laurowe. Smażymy chwilę.
Dodajemy soczewicę i zalewamy pomidorami z puszki. Zagotowujemy.
Dodajemy cukier i jogurt. Dokładnie mieszamy i dusimy przez około 5 minut.
Jeśli będziecie robić curry z tofu, to dorzućcie je do garnka razem z cukrem i jogurtem.

Curry z czerwonej soczewicy.

Curry z czerwonej soczewicy.

 

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.