Curry z brązową ciecierzycą i tofu

Curry z ciemną ciecierzycą i tofu.

Curry z brązową ciecierzycą i tofu.

Lubicie czasem porzucić mięso i zjeść coś warzywnego? Bo ja bardzo.
Miałam kiedyś nawet taki pomysł, żeby na dłużej zrezygnować z jedzenia mięsa, ale skończyło się spektakularną klapą, kiedy po kilku tygodniach dostałam ślinotoku na widok parówki w cieście 🙂
Od tamtej pory nie próbowałam, ale zdarzają mi się dni i tygodnie bez wędlin i kotletów. Wtedy genialną sprawą jest tofu i w ogóle produkty sojowe.
Samo tofu nie jest zbyt wyraziste w smaku, ale z odpowiednimi ziołami i przyprawami, wędzone, albo marynowane w sosie sojowym, to prawdziwe pyszności. Sprawdźcie sami.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2 duże

Składniki:

  • puszka brązowej ciecierzycy (około 250 g po odsączeniu z zalewy)
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 świeża papryczka jalapeño (bez pestek)
  • 200 g ulubionego tofu (ja użyłam tofu Polsoja marynowanego w sosie tamari)
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku ogrodowego
  • 2 łyżki żółtego curry
  • 150 ml sojowego jogurtu naturalnego (w wersji niewegańskiej może być zwykły)
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki, albo kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • do podania: chlebki pita, albo dziki ryż

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę.
Wrzucamy do garnka pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę (białą i czerwoną). Smażymy do zeszklenia.
Dodajemy czosnek utarty na tarce o małych oczkach i przyprawy (kumin, kminek, paprykę, lubczyk i curry). Smażymy około 2 minut, często mieszając.
Dorzucamy odsączoną z zalewy brązową ciecierzycę i dolewamy bulion. Dusimy przez 5-7 miut.
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę zieloną paprykę, drobno posiekaną papryczkę jalapeño i pokrojone w kostkę tofu. Smażymy kolejne 2-3 minuty, często mieszając.
Zalewamy całość jogurtem. W razie potrzeby solimy i pieprzymy.
Podajemy posypane świeżymi ziołami w towarzystwie dzikiego ryżu, albo chlebków pita.

Curry z brązową ciecierzycą i tofu.

Curry z brązową ciecierzycą i tofu.

Curry z brązową ciecierzycą i tofu.

Curry z brązową ciecierzycą i tofu.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.