Pozostajemy w meksykańskim klimacie. Dzisiaj klasyka klasyki, czyli chili. Oczywiście con carne – wspaniała wołowina duszona z pomidorami, papryką i fasolą.
Chili con carne możecie podawać w chrupiących muszelkach tacos, albo razem z pszennymi tortillami. Bardzo dobrze smakuje posypane świeżą kolendrą.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego chili (dla miłośników piekła na talerzu może być 1,5 łyżeczki)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- sól
- 1 łyżka oliwy
- woda do podlewania w czasie gotowania
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zeszklenia.
Dodajemy czosnek utarty na tarce o małych oczkach, chili, paprykę, oregano oraz kumin i smażymy chwilę, często mieszając.
Stopniowo dodajemy wołowinę i podsmażamy ją mieszając.
Dodajemy pomidory i solimy. Dusimy około 10 minut.
Paprykę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do garnka. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodajemy fasolę i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, w razie potrzeby dolewając wody.
Podajemy z tortillami pszennymi, albo z pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz