Żabie udka smażone na maśle

Żabie udka smażone na maśle.

Korzystając z tygodnia francuskiego w Lidl Polska postanowiłam spróbować smażonych żabich udek. Zawsze wydawało mi się, że to niezwykle trudna w przygotowaniu potrawa. Okazało się, że najtrudniejszą częścią jest samo przygotowanie udek do smażenia. Potem jest już z górki 🙂 Nie bójcie się i spróbujcie sami, bo żabie udka smażone na ziołowym masełku są przesmaczne.

czas przygotowania: 30-40 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 2 niewielkie przystawki

Składniki:

  • 200 g żabich udek
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1,5 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • do podania: bagietka

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania żab (rezultat widać na zdjęciu):

  1. Myjemy żabie udka.
  2. Odcinamy łapki i część koło kręgosłupa.
  3. Rozcinamy nóżki i delikatnie oddzielamy mięso na łydkach od kości.
  4. Podnosimy mięso z łydki i przykładamy do podudzia lekko dociskając.

Żabie udka smażone na maśle.

Mąkę mieszamy z solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. W takiej panierce obtaczamy każde udko.

Żabie udka smażone na maśle.

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy czosnek i 1 łyżkę posiekanej natki z pietruszki.
Układamy na patelni żabie udka i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Gotowe żabie udka podajemy ze świeżą bagietką
Przed podaniem posypujemy resztą natki z pietruszki.

Żabie udka smażone na maśle.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.