Salsa pomidorowa do nachosów

Salsa pomidorowa do nachosów.

Salsa pomidorowa do nachosów.

Na domówce z prawdziwego zdarzenia nie może zabraknąć chipsów, albo nachosów. A skoro chipsy, albo nachosy, to obowiązkowo musi do nich być jakiś smaczny sos.
Jednym z wariantów domowego dipa jest pyszna, mocno warzywna salsa pomidorowa.

czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 300 ml

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanych marynowanych papryczek jalapeño
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka octu 10%
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach.
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż do zeszklenia cebuli. Często mieszamy.
Dodajemy oregano i drobno posiekane papryczki jalapeño. Dorzucamy pomidory. Dusimy mieszając do czasu, aż pomidory się rozpadną.
Dodajemy ocet i ketchup. Łączymy z pomidorami. Dusimy przez chwilę i doprawiamy solą i pieprzem.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Salsa pomidorowa do nachosów.

Salsa pomidorowa do nachosów.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.