Sałatka hawajska

Sałatka hawajska.

Sałatki można podzielić na dwa rodzaje. Pierwsze to sałatki codzienne, takie śniadaniowe albo do lunch boxów. One zazwyczaj są prostsze i (przynajmniej u mnie) bardziej zielone. Drugie, to te, które wjeżdżają na stół przy różnych okazjach: domówkach, świętach, posiadówkach. I właśnie do tej drugiej kategorii zaliczam sałatkę, którą chciałam Wam dziś pokazać. Murowana gwiazda. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby została.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy (ale dużo krojenia)
ilość porcji: 8-10

Składniki:

  • 210-230 g żółtego sera w kostce
  • 210-230 g szynki w kawałku
  • 0,5 puszki kukurydzy albo 1 mała puszka kukurydzy (taka 170g)
  • 3 słoiki selera sałatkowego (te mniejsze, około 300 g każdy)
  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz

Przygotowanie:

Szynkę i ser żółty kroimy w kosteczkę.
Selera odsączamy z zalewy i wyciskamy.
Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy majonez. Doprawiamy pieprzem i mieszamy.

Sałatka hawajska.

Podajemy schłodzoną.

Sałatka hawajska.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.