Sałatka caprese z pesto szczypiorkowo-bazyliowym

smak-na-wspak_caprese-z-pesto-bazyliowo-szczypiorkowym4

Sałatka caprese z pesto szczypiorkowo-bazyliowym.

To dziś będzie trochę po włosku (i nie chodzi tylko o orzechy włoskie), a trochę po polsku.
Sałatkę caprese na pewno wszyscy znacie, ale może zamiast tradycyjnego pesto z bazylią, orzeszkami piniowymi i parmezanem, spróbujecie bardziej swojskiej wersji? Przygotowałam ją z bazylii, szczypiorku, orzechów włoskich i zwykłego sera żółtego.
Wyszło naprawdę fajnie 🙂 świetnie smakuje w towarzystwie ziołowych grzanek.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 kulki mozzarelli (2 x 125 g)
  • 2 spore pomidory
  • 1 duża garść bazylii + kilka listków do dekoracji
  • 0,5 pęczka szczypioku
  • 40 g orzechów włoskich
  • 25 g utartego sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania pesto.
Do wysokiego naczynia przelewamy oliwę i ocet balsamiczny. Dodajemy zioła, orzechy, czosnek i ser. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
2/3 pesto rozsmarowujemy na talerzu.
Układamy na nim (na przemian) pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidora.
Całość dekorujemy pozostałą częścią pesto i świeżymi listkami bazylii.

Sałatka caprese z pesto szczypiorkowo-bazyliowym.

Sałatka caprese z pesto szczypiorkowo-bazyliowym.

Podajemy ze świeżym pieczywem albo z grzankami ziołowymi.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.