Mielone z indyka na trzy sposoby

Mielone z indyka na trzy sposoby.

Mielone z indyka na trzy sposoby.

Zostają Wam czasami kawałki niewykorzystanych wędlin? Ostatnio robiliśmy dwie pizze – jedną z salami, a drugą z boczkiem. Tradycyjnie kupiliśmy wszystkiego w ilości “od serca” no i jak zawsze okazało się, że przeceniliśmy własne możliwości…W lodówce zalegał smutny boczek i połowa salami. Po raz kolejny wyszli z nas mistrzowie logistyki.
Trzeba było jakoś zagospodarować te zgromadzone zasoby. Wpadłam więc na pomysł, żeby przygotować mielone z indyka w wersji “na bogato”. I tak właśnie powstał pomysł na mielone z indyka na trzy sposoby. Pyszne z piekarnika, z patelni i z grilla.
Jako dodatek świetnie pasuje do nich sos czosnkowy, na który przepis pod kotlecikami.

czas przygotowania: 30-40 minut + sos
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 10 sztuk każdego rodzaju

***
Pomidorowe mielone

Składniki:

  • 400-450 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól, pieprz
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • prażony sezam do posypania

Przygotowanie:
Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do mięsa.
Dodajemy sól, pieprz, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
Formujemy kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Po wierzchu posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Możecie zacząć od pieczenia pod przykryciem (np. pod folią aluminiową), żeby indyk nie wysechł. W takim wypadku po około po 20 minutach zdejmujemy folię i dopiekamy bez przykrycia.
Na sam koniec możecie jeszcze przestawić piekarnik na grill, żeby zrumienić mięsko.
Przepyszne są też smażone, albo grillowane. Te z patelni mają też zasadniczą zaletę – robią się dużo szybciej niż te z piekarnika.
Podajemy np. z sosem czosnkowym na który przepis znajdziecie na dole strony.

***
Mielone w boczku

Składniki:

  • 400-450 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 plastrów boczku wędzonego parzonego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do mięsa.
Solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
Formujemy kotleciki i każdy owijamy plastrem boczku.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Kontrolujcie stan boczku. Jeżeli plastry są grube może trzeba będzie podpiec kotleciki chwilę dłużej.
Przepyszne będą też grillowane.
Podajemy np. z sosem czosnkowym na który przepis znajdziecie na dole strony.

***
Mielone z salami

Składniki:

  • 400-450 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 g pikantnego salami
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oliwie.
Dodajemy do mięsa. Solimy i pieprzymy.
Salami kroimy w paski, albo w kostkę i również dodajemy do indyka.
Formujemy kotleciki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pilnujcie, żeby się nie przypaliły. Nie będą suche, bo mają w sobie dużo salami.
Możecie je też usmażyć. Wtedy czas przygotowania bardzo się skróci.
Podajemy np. z sosem czosnkowym na który przepis znajdziecie na dole strony.

Mielone z indyka na trzy sposoby.

Mielone z indyka na trzy sposoby.

***

Sos do mielonych z indyka

Składniki:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach, albo przeciskamy przez praskę.
Dodajemy do jogurtu.
Łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy.
Doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy schłodzony. Idealnie pasuje do każdego rodzaju kotlecików.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.