Zostają Wam czasami kawałki niewykorzystanych wędlin? Ostatnio robiliśmy dwie pizze – jedną z salami, a drugą z boczkiem. Tradycyjnie kupiliśmy wszystkiego w ilości “od serca” no i jak zawsze okazało się, że przeceniliśmy własne możliwości…W lodówce zalegał smutny boczek i połowa salami. Po raz kolejny wyszli z nas mistrzowie logistyki.
Trzeba było jakoś zagospodarować te zgromadzone zasoby. Wpadłam więc na pomysł, żeby przygotować mielone z indyka w wersji “na bogato”. I tak właśnie powstał pomysł na mielone z indyka na trzy sposoby. Pyszne z piekarnika, z patelni i z grilla.
Jako dodatek świetnie pasuje do nich sos czosnkowy, na który przepis pod kotlecikami.
czas przygotowania: 30-40 minut + sos
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 10 sztuk każdego rodzaju
***
Pomidorowe mielone
Składniki:
- 400-450 g mięsa mielonego z piersi indyka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól, pieprz
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- prażony sezam do posypania
Przygotowanie:
Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do mięsa.
Dodajemy sól, pieprz, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
Formujemy kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Po wierzchu posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Możecie zacząć od pieczenia pod przykryciem (np. pod folią aluminiową), żeby indyk nie wysechł. W takim wypadku po około po 20 minutach zdejmujemy folię i dopiekamy bez przykrycia.
Na sam koniec możecie jeszcze przestawić piekarnik na grill, żeby zrumienić mięsko.
Przepyszne są też smażone, albo grillowane. Te z patelni mają też zasadniczą zaletę – robią się dużo szybciej niż te z piekarnika.
Podajemy np. z sosem czosnkowym na który przepis znajdziecie na dole strony.
***
Mielone w boczku
Składniki:
- 400-450 g mięsa mielonego z piersi indyka
- 2 ząbki czosnku
- 10 plastrów boczku wędzonego parzonego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do mięsa.
Solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
Formujemy kotleciki i każdy owijamy plastrem boczku.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Kontrolujcie stan boczku. Jeżeli plastry są grube może trzeba będzie podpiec kotleciki chwilę dłużej.
Przepyszne będą też grillowane.
Podajemy np. z sosem czosnkowym na który przepis znajdziecie na dole strony.
***
Mielone z salami
Składniki:
- 400-450 g mięsa mielonego z piersi indyka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- 150 g pikantnego salami
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oliwie.
Dodajemy do mięsa. Solimy i pieprzymy.
Salami kroimy w paski, albo w kostkę i również dodajemy do indyka.
Formujemy kotleciki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pilnujcie, żeby się nie przypaliły. Nie będą suche, bo mają w sobie dużo salami.
Możecie je też usmażyć. Wtedy czas przygotowania bardzo się skróci.
Podajemy np. z sosem czosnkowym na który przepis znajdziecie na dole strony.
***
Sos do mielonych z indyka
Składniki:
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach, albo przeciskamy przez praskę.
Dodajemy do jogurtu.
Łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy.
Doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy schłodzony. Idealnie pasuje do każdego rodzaju kotlecików.
Smacznego!
Dodaj komentarz