Domowe tortille

Domowe tortille.

Domowe tortille.

Próbowaliście kiedyś robić własne tortille pszenne? Ja niedawno przetrenowałam to po raz pierwszy i przyznam szczerze, że nie planuję już sięgać po kupne. Bardzo proste w przygotowaniu i dużo smaczniejsze niż to, co oferują nam markety.
Mój kolejny krok, to będą eksperymenty z rodzajem mąki. Może kukurydziana? Albo razowa?
Tymczasem namawiam Was bardzo na wypróbowanie tego przepisu. Po przygotowaniu, gotowe tortille możecie wykorzystać na milion sposobów: zaserwować wrapy, burrito, albo  wykorzystać je do jedzenia chili. Co tylko przyjdzie Wam do głowy.

czas przygotowania: około 60 minut z leżakowaniem ciasta i smażeniem
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8 sztuk

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól (minimum pół łyżeczki)
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • ewentualnie: 1 łyżeczka czosnku granulowanego albo ulubionych ziół

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą.
Dodajemy wodę i olej. Ewentualnie czosnek albo ulubione zioła.
Wyrabiamy ciasto, nie przestając go zagniatać przez około 10 minut.
Dzięki temu tortille będą bardziej elastyczne.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około 20 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 porcji. Każdą rozwałkowujemy na dość cienki placek.
Rozgrzewamy patelnię. Ja korzystałam z patelni z teflonową powłoką i nie musiałam jej natłuszczać.
Oczywiście możecie, ale głównie dla walorów smakowych – jeśli chcecie, możecie na przykład delikatnie nasmarować tortillę masłem.
Placki smażymy po około 30-40 sekund z każdej strony.

Domowe tortille.

Domowe tortille.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Domowe tortille

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.