Skoro był już przepis na domowe tortille, to teraz przyszła pora na potrawę, do której będziecie je mogli wykorzystać.
Dziś proponuję Wam odchudzoną wersję chili con carne, do której wykorzystałam kurczaka, więcej warzyw i przyprawy, które podkręcą smak drobiowego mięsa.
Dietetyczne chili możecie przygotować na ostro i wkroić na patelnię małą papryczkę chili, albo w wersji łagodnej, zastępując ostre przyprawy słodką, mieloną papryką.
czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności:łatwy
ilość porcji: 4-5
Składniki:
- 600-700 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
- 2 średnie cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu z kury
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- ewentualnie: 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 płaska łyżeczka chili
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- do podania: szczypiorek albo świeża kolendra
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy lekko osolone mięso mielone.
Kiedy zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek utarty na tarce o małych oczkach.
Dosypujemy kminek, kumin i chili. Mieszamy i smażymy do czasu, aż cebula się zeszkli.
Zalewamy bulionem i dusimy przez 5 minut.
Po tym czasie dodajemy pomidory i koncentrat. Mieszamy i dusimy kolejne 5 minut.
Paprykę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do mięsa.
Dosypujemy odsączoną z zalewy fasolę i dusimy około 10-15 minut. W tym czasie sos powinien się trochę zredukować.
W razie takiej potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy posypane szczypiorkiem, albo posiekaną kolendrą.
Jemy z chlebem, ryżem, albo tortillą pszenną.
Smacznego!
Dodaj komentarz