Udka kurczaka pieczone w czerwonym winie z gruszkami

Udka kurczaka pieczone w winie i z gruszkami.

Udka kurczaka pieczone w czerwonym winie z gruszkami.

Udka kurczaka pieczone w czerwonym winie, w towarzystwie gruszek i pomarańczy to kandydat na niecodzienny obiad. Lekko wytrawne, lekko słodkie, sprawdzą się na każdym stole.
Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami, albo z ryżem.

czas przygotowania: 50 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 kg udek kurczaka
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 3 gruszki
  • 2 małe pomarańcze
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do podsmażenia udek

Przygotowanie:

Udka kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy udka ze wszystkich stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Gruszki kroimy na ósemki i wykrajamy z nich gniazda nasienne.
Pomarańcze parzymy wrzątkiem, albo bardzo dokładnie szorujemy i również kroimy w ósemki.
Owoce układamy pomiędzy udkami kurczaka.
Całość podlewamy winem.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową, w której robimy kilka dziurek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do zrumienienia się mięsa (około 5-7 minut).

Udka kurczaka pieczone w winie i z gruszkami.

Udka kurczaka pieczone w czerwonym winie z gruszkami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *