Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka.

Pieczona pierś z indyka.

Lubicie pieczyste na kanapkach? Ja bardzo, dlatego często, zamiast wędlin przygotowuję coś alternatywnego. Na przykład schab, albo pieczoną pierś z indyka.
Żeby skrócić sobie trochę czas pieczenia, a jednocześnie zamknąć soki mięsa w środku, zaczynam od obsmażenia. Możecie pominąć ten etap, ale wtedy proces pieczenia musi trwać dłużej.

czas przygotowania: do 50 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: dużo

Składniki:

  • 800-900 g piersi z indyka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Pierś z indyka nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Najlepiej, jeśli mięso w przyprawach przeleżakuje w lodówce całą noc.
Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy indyka z każdej strony na rumiany kolor.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 18o stopni.
Jeśli nie macie naczynia z przykrywką, wystarczy folia aluminiowa.
Pieczemy około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 10 minut.

Pieczona pierś z indyka.

Pieczona pierś z indyka.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.