Domowe hamburgery z indyka

Domowe hamburgery z indyka.

Domowe hamburgery z indyka.

Kilka lat temu na polskie salony wkroczyły z rozmachem hamburgery. Wyparły inne fast foody, odbierając koronę kebabom. Ku mojemu osobistemu niezadowoleniu oberwały również zapiekanki…
Hamburger rządzi niepodzielnie. Można go spotkać w setkach odmian: rybnych, wołowych, vege, drobiowych (o dziwo te stosunkowo najrzadziej). Dziś prezentuję Wam przepis na domowego hamburgera z mięsa indyka i kolendry.
Najlepszy wychodzi z grilla, ale zrobiony w piekarniku, albo na patelni (np. grillowej) też będzie pyszny.

czas przygotowania: 15 minut + grillowanie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • około 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • sól, pieprz
  • 4 bułki (kajzerki, bułki do hamburgerów, albo inne ulubione)
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 1 duża cebula
  • 1/2 ogórka wężowego, albo dwa spore ogórki gruntowe
  • 4 duże liście sałaty
  • 4 plasterki sera żółtego
  • ketchup
  • musztarda

Przygotowanie:

Mięso mielone dokładnie mieszamy kolendrą, solą i pieprzem.
Formujemy cztery kulki równych rozmiarów i każdą z nich rozgniatamy między dłońmi, formując cztery placki. Wrzucamy je na grilla i opiekamy z obydwu stron.

Domowe hamburgery z indyka.

Domowe hamburgery z indyka.

W czasie kiedy mięso się piecze, przygotowujemy warzywa.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki o grubości około pół centymetra. Sałatę i pomidory myjemy. Każdego pomidora kroimy w plasterki. Ogórka obieramy i również kroimy w plasterki.
Kiedy mięso zacznie się rumienić  każdą bułkę przecinamy na pół i układamy na chwilę na grillu (do lekkiego zrumienienia).
Zdejmujemy wszystkie składniki z rusztu i składamy nasze hamburgery.
Połówki bułek smarujemy ketchupem i musztardą. Na jednej połowie układamy mięso, ser, i warzywa. Całość zamykamy drugą połówką bułki.
Hamburgery będą wysokie i mogą być mało stabilne. Warto przebić je patyczkiem do szaszłyka, żeby trzymały formę. Przynajmniej w drodze na stół.

Domowe hamburgery z indyka.

Domowe hamburgery z indyka.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Domowe hamburgery z indyka

  1. Madziula

    no jak nic biorę:) akurat za 2 tygodnie mamy gości to zaszaleję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *