Sałatka grecka

Sałatka grecka.

Sałatka grecka.

Już niedługo nowe inspiracje, a tymczasem, może przepis na szybką i lekką sałatkę grecką?
Idealna jako obiad w upalne dni, albo szybki lunch.
Chwila krojenia i macie przepyszną bombę witaminową z odrobiną śródziemnomorskiej nuty.

czas przygotowania: 15 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 250-270 g sera typu feta
  • 1 główka sałaty
  • 2 nieduże czerwone cebule
  • 1 duży ogórek wężowy
  • 4 średnie pomidory
  • 100 g zielonych oliwek
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy.
Listki sałaty szarpiemy na drobniejsze kawałki i dzielimy na 4 porcje. Każdą układamy na osobnym talerzu.
Ogórka obieramy i dzielimy na ćwiartki. Każdą ćwierć kroimy na plasterki i układamy na sałacie.
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Rozdzielamy równo na cztery talerze.
Pomidory kroimy w ósemki i układamy na brzegach talerzy (po jednym na talerz).
Ser kruszymy i posypujemy nim warzywa.
Na całość dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i posiekany szczypiorek.
Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka grecka.

Sałatka grecka.

Sałatka grecka.

Sałatka grecka.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.