Faszerowane bakłażany II

Faszerowane bakłażany II.

Pamiętacie jak wybrać smacznego bakłażana, bez nieprzyzwoitej ilości pestek? Pisałam o tym przy okazji poprzedniego przepisu na faszerowane bakłażany. Sprawdzaliście?
Jeśli nie, to właśnie nadarza się kolejna możliwość, ponieważ dziś mam dla Was przepis na bakłażany faszerowane mięsem mielonym. Szybki i prosty obiad, który będzie miłą odmianą od obiadowej klasyki. Zachęcam do wypróbowania.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 sporty bakłażan
  • 300-350 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 2-3 plasterki sera żółtego
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, kroimy na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek, zostawiając około 0,5-1 cm miąższu z każdej strony. Zasypujemy solą i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Smażymy do lekkiego zrumienienia się mięsa. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę.
Usmażone mięso z papryką zdejmujemy z patelni i odstawiamy do przestygnięcia.
Kiedy mięso wystygnie mieszamy je dokładnie z roztrzepanym jajkiem.
Papierowym ręcznikiem wycieramy wodę, którą oddał bakłażan.
Wypełniamy bakłażana farszem i przykrywamy żółtym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

Faszerowany bakłażan II.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.