Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy.

Wielkanoc już za tydzień, więc czas najwyższy podjąć decyzję, jakie ciasta zagoszczą na Waszych stołach. Lubicie mazurki? Poza mazurkiem czekoladowym jedną z moich ulubionych, wielkanocnych słodkości jest (nie do końca słodki) mazurek cytrynowy.
Spróbujcie raz, a będzie do Was wracał co roku.

czas przygotowania: około 90-100 minut (ze studzeniem)
poziom trudności: średni
ilość porcji: 15-16 kawałków

Składniki na ciasto:

  • 85 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 2  żółtka
  • 175 g mąki

Składniki na masę cytrynową:

  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • 150 g masła
  • 2 białe czekolady dobrej jakości

Do dekoracji:

  • płatki migdałowe
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka wody
  • 6 łyżek cukru

Przygotowanie dekoracji:

Zaczynamy od przygotowania cytrynek do udekorowania mazurka. Najlepiej zrobić to 2-3 dni wcześniej.
Cytrynę dokładnie szorujemy i kroimy w cienkie plasterki.
W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Dorzucamy plasterki cytryny, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 8-10 minut.
Po tym czasie przekładamy plasterki do wygotowanego słoika i zalewamy wodą z gotowania. Zakręcamy, studzimy i wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie ciasta:

Masło ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka i miksujemy.
Dosypujemy mąkę i wyrabiamy. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję.
Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem tortownicę (25 cm), albo foremkę na tartę.
Ciasto może wyrastać, więc żeby tego uniknąć nakłuwamy widelcem całą powierzchnie, albo przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy szklane kulki do pieczenia, albo fasolę.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Przygotowanie masy cytrynowej:

Do rondelka wlewamy roztrzepane jajka i sok z cytryny. Mieszamy energicznie.
Dorzucamy skórkę cytrynową i masło. Cały czas mieszamy.
Stopniowo dodajemy kostki czekolady. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy. Nie przerywamy mieszania, bo całość dość szybko zmienia konsystencję i gęstnieje. Zdejmujemy z ognia.
Jeśli w masie są grudki, przecieramy ją przez sitko.

Mazurek cytrynowy.

Przygotowanie mazurka:

Na wcześniej przygotowany spód wylewamy lekko przestudzoną masę cytrynową.
Odstawiamy do stężenia.
Kiedy masa zacznie gęstnieć dekorujemy płatkami migdałowymi i odsączonymi płatkami cytryny.
Wstawiamy do lodówki.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *